Ekaluokkalainen Loviisa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Loviisa Sireni katsoo nappisilmillään toimittajaan ja sanoo itsevarmalla äänellä, että ekaluokalle meno kouluun ei jännitä yhtään.
–Eskari on jo takana ja kaikki meidän luokalle tulevat oppilaat ovat sieltä tuttuja. Lisäksi tunnen aika hyvin opettajamme Sari Palon, koska hänen tyttärensä Ronja on minun kaveri – olemme olleet toistemme luona yökylässäkin.
Kaikki tärkeät hankinnat ekaluokkaa varten on tehty, Anne-äidin kanssa käytiin Hesassa ja siltä reissulta löytyi mieleisiä tavaroita.
–Harmaan ja pinkin värinen reppu, verkkapuku, uudet lenkkarit, farkut ja penaali, luettelee Loviisa.
Loviisa ei miettinyt kauaa sitäkään, mitkä oppiaineet ovat mukavia koulussa.
–Matematiikka ja piirustus – lukea osaan jo valmiiksi. Ja varmaan sitten urheilu, koska voitin eskarin maastojuoksun keväällä.
Vaikeita aineita ei oikein löytynyt miettimälläkään.
Loviisa asuu Tikkalassa ja hän on perheen vanhin lapsi. Kotona on kaksi pikkuveljeä, 4-vuotias Sakari ja 2-vuotias Henrikki. Koulumatka Tikkalasta keskustan yhtenäiskouluun on 5 kilometriä ja kuljetus on luvassa, aikataulu oli äidillä vielä hakusessa.
Kouluvuoden kierrossa tärkeitä asioita ovat lomat, niitä Loviisakin odottaa. Syysloma tulee vastaan ensimmäisenä ja silloin tehdään varmaan jokin kotimaan matka. Jouluna ollaan kotona, mutta talvilomalla on tarkoitus mennä laskettelemaan Rukalle. Kesälomalla on tiedossa jokin mielenkiintoinen laivamatka.
Koulupäivän lyhyitä taukoja ovat välitunnit ja silloin leikitään – Loviisan mielestä ne ovat vain liian lyhyitä.
Kuluneen kesän aikana perhe teki laivamatkan Visbyn saarelle. Muu osa kesästä kului pitkälle kotona: trampoliinilla hyppelyä, uintia Kuustolammessa, leikkejä Barbi-nukeilla ja legoilla.
–Minun puolesta koulu voi alkaa, odotan sitä kovasti, toteaa Loviisa hyväksi lopuksi.