Eemil Porvari

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Koitissa asuva Eemil Porvari on niittänyt menestystä yleisurheilukentillä. Porvari harrastaa urheilua laajalla skaalalla ja erityisen innostunut hän on otteluista. SM-kisoissa Porvari saavutti hopeamitalin viisiottelussa ja Laitilassa hän kokeili ensimmäistä kertaa 10-ottelua. Kokemus oli mieleenpainuva.

10-ottelussa tarvitsee hallita lajeja, jotka vaativat urheilijalta hyvin erilaisia ominaisuuksia. Mikä 10-ottelun lajeista oli sinulle helpoin ja mikä haastavin?
-Helpoimpia olivat juoksulajit ja heitot. Haastavimpana pidän seiväshyppyä, koska en ole harjoitellut sitä montaakaan kertaa. Hartolan yleisurheilukentällä ei ole edes seiväshyppypatjaa, joten täällä lajia ei voi harjoitella. Ennen kisoja kokeilin hyppäämistä muutaman kerran.
-Seiväshyppy hirvittää, koska hypyssä käydään korkealla. Minulle ei tosin ole sattunut mitään. Jos jännittää, kyselen neuvoja sellaisilta kavereilta, jotka ovat hypänneet enemmän.

Kuinka paljon harjoittelet?
-Harjoittelen useita kertoja viikossa. Meillä on kotipihassa aika hyvä pituushyppypaikka. Kotona voi harjoitella myös heittoja ja kuulantyöntöä. Käyn tietysti myös yleisurheilukoulussa Hartolassa ja lisäksi pelaan sählyä.
-Uutena harrastuksena on parkour-kerho (Lahden parkour-akatemia järjestää Hartolassa ohjattuja harjoituksia). Parkourissa tehdään monenlaisia temppuja, tavoitteena on esimerkiksi päästä korkeiden esteiden ylitse.

Mikä on urheilu-uran tähtihetkesi?
-Vaikea kysymys, hienoja hetkiä on niin paljon. Pituushyppykilpailu Janakkalassa on jäänyt hyvin mieleen. Silloin jokainen hyppy oli pitkä.
-Viime kesänä oli hieno hetki Paavo Nurmi Games –kilpailuissa Turussa. Siellä pääsin juttelemaan maailman huipulla olevien keihäänheittäjien kanssa. Minun piti päästä myös kilpailujen esiheittäjäksi ja jäin sitä varten Turkuun yhdeksi ylimääräiseksi yöksi. Mutta kilpailupäivänä Yleltä sanottiinkin, että tämä ei sovi aikatauluihin enkä päässytkään heittämään. Se kyllä harmitti.

Miten päädyit harrastamaan juuri yleisurheilua?
-Olen pienestä asti juossut ja hyppinyt. Kun katsoin telkkarista keihäskisoja ja suomalaiset menestyivät, niin se vaikutti paljon. Heittelin pellolle kiviä ja pian aloin harjoitella heittämistä oikeilla keihäillä. Keihäänheiton aloitin joskus 8-9-vuotiaana. Pituushyppyä harrastan, koska hyppääminen on ollut aina hauskaa.

Urheiluvammoista ja palautumisen tärkeydestä puhutaan paljon. Olet vielä nuori, joten oletko vielä välttynyt palautumisongelmilta?
-Suoritukset ovat aika rajuja ja joka kisan jälkeen menen ihan jumiin. Huolelliset loppuverryttelyt ja venyttelyt ovat tärkeitä. Hierojalla en käy.

Urheilu-urasi aikana olet saanut paljon mitaleja. Oletko pysynyt laskuissa palkintojen määrässä?
-En! En tiedä, paljon mitaleja on.

Olet Hartolan yhtenäiskoulussa 7. luokalla. Koululle rakennettiin hiljattain uusi lähiliikuntapaikka. Löytyykö sieltä sopivaa tekemistä ikäisillesi?
-Joo. Välitunneilla pelaamme aika usein jalkkista, tosin pienenä pelasimme vielä enemmän.

Kuntavaalit lähestyvät. Onko sinulla toiveita tuleville päättäjille?
-Teitä voisi parantaa meidän suunnallamme Koitissa. Tien päällystämistä on luvattu aikaisemmin, mutta suunnitelma ei ole toteutunut.